2020. április 23., csütörtök

1.

A méz
A medve fedezte föl a mézet. Amilyen torkos és erőszakos, hátsó lábain imbolyogva kitartóan jött-ment, és még a tüskés bokrokkal sem törődött. Illatos célja érdekelte csak: a méz.
A méhek fölriadtak, fullánkjaikkal, rátámadtak, de mit sem ártottak a vastag medvebőrnek. A medve az egész lépet tönkretette hatalmas nyelvével. Az ötezer évvel ezelőtti ember egy szikla mögül figyelte kíváncsian...
Az igazi mézgyár a kaptár. Sőt, hogy pontosabbak legyünk: a méhek teste. A dolgozók virágport, nektárt keresnek, és hátsó lábaikon lévő zsákocskájukban a méhkasba szállítják, mézzé alakítják, és tökéletesen hatszögletű viaszsejtjeikben raktározzák.
Egyetlen anyaméh rakja le az összes petét, amelyből a sok dolgozó és a királynő kikel. A mézet mindig az istenek és a királyok eledelének tartották, a méhecskéket pedig az édes báj jelképének.
Minden nép minden korban egészséges ételnek tartotta a mézet. Az ember rájött, hogy íze aszerint változik, a hímport  milyen virágból gyűjtötték a méhek. Mert van gesztenyeméz, akácméz, levendula- és rozmaringméz.
A rómaiak és a görögök gyakran sütötték a húsokat mézzel. Az ókorban az orvosok méz és gyógyfüvek elegyével is gyógyítottak. Az egyiptomiak sokszor dicsőítették a méz tisztaságát, édességét. A halhatatlanság szimbólumának tartották, ezért illatosítókkal kevert mézet használtak a fáraók tetemének bebalzsamozására.


1. Hol szállítják a nektárt a méhek?   
2.  A régebbi korokban hogyan vélekedtek a mézről?     
3.  Mitől függ, hogy milyen ízű a méz?
Az elkészült munkákat kérem lefényképezve elküldeni.
Határidő: április 27.  
 
Így gyógyít a méz kívül és belül - HáziPatika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése